Belgien Limburg Tongeren

Heks / OT von Heers

Standort: In der Nähe von Schloss Hex.

Größe / Material: ca. 150cm hoch / blauer Hardstein

Geschichte: Benennung: "Hanskeskreuz" (Johanneskreuz). Vorher stand hier ein uraltes Kreuz, aber das ist verschwunden. Die Gräfin d'Ansembourg ein Ersatz-Kreuz gesetzt. Das neues Kreuz kam wahrscheinlich vom Beginenhof in Tongeren. Es war ein altes Grabkreuz, auf welchem die Inschrift auf eine 1622 verstorbene Person namens Vandermasen verweist.
Auf der Tafel beim Kreuz ist zu lesen:
Dit kruis staat op de hoek van weg nr 4 en weg nr 6 (oude kadasterbenamingen), naast de plaats "Aan de neide". Waarschijnlijk was dit kruis er geplant omdat een zeker Hannes d.i. Johannes er verongelukte. In vroegere tijden gingen de mensen er 's avonds of 's nachts bidden om er van tandpijn verlost te geraken.
Omdat deze populaire piek door vele dorpsmensen bezocht werd en het oorspronkelijke kruis volledig in verval was geraakt, besloot gravin d'Ansembourg, toenmalige eigenares van het kasteel van Heks, het te vergangen door een stenen grafsteen die vermoedelijk op een andere piek ta de omgeving werd gerecupereerd. Het opschrift van deze grafsteen spreekt van een mevrouw VANDERMASEN die gestorven is in het jaar 1622. Het is echter weinig waarschijnlijk dat deze dame daadwerkelijk op deze plaats begraven ligt.

Sage: 1. Man sagt, dass ein Johannes hier einen Unfall hatte.
2. Die Leute von Heks sind viele Jahre zum "Hanskeskreuz" gegangen und beteten dort gegen Zahnschmerzen.

recherchiert und bebildert von Jo de Billen, Wellen (Fotos von 2007)