Niederlande Gelderland Voorst

De Vecht
aktuelle Aufnahme schicken

Standort: Bei der Avenvoorde in De Vecht, einer Bauernschaft zwischen Apeldoorn und Deventer.

Geschichte: Das Steinkreuz trägt die Inschrift:
AVI
Eine im 'Gelders Rijksarchief', jetzt 'Gelders Archief' (Staatsarchiv Gelderland), entdeckte Rechnung hat Klarheit in das uralte Mysterium des Steinkreuzes beim Bauernhof Avenvoorde in De Vecht gebracht. Daraus geht hervor, daß das aus 1570 datierende Kreuz wahrscheinlich aus Anlass des Ertrinkens des Söhnchens des Deventer Bürgers Albert van Lymbergen aufgestellt wurde.

Een recent ontdekte rekening bij het Gelders Rijksarchief heeft klaarheid gebracht in het aloude mysterie van het stenen kruis bij het erve Avenvoorde in De Vecht, een buurtschap tussen Apeldoorn en Deventer. Het blijkt dat het uit 1570 daterende kruis waarschijnlijk werd geplaatst naar aanleiding van het verdrinken van een zoontje van de Deventer stadsburger Albert van Lymbergen.