Niederlande Gelderland Druten

Afferden

Standort: In der Nähe "Klapstraße 16". Ecke "Klapstraat" / "Waalbanddijk".

Größe / Material: Blauer Hardstein

Geschichte: Das Kreuz wurde 2005 restauriert und neu aufgestellt. Das Material Blauer Herdstein (Calcaire de Meuse) ist zu finden in der Umgebung von Lüttich und Namur.

Het Steenen Kruis Monumenten Druten
Afferden prov Gelderland Nederland
Aan de rivierzijde van de Waalbandijk, aan het einde van de Klapstraat, staat sinds de middeleeuwen in de berm van de dijk het Steenen Kruis. In dit verweerde en geschonden hardstenen kruis waren ooit drie kelken gebeiteld. Nog steeds is aan de achterzijde een kelk zichtbaar. Dit zou kunnen duiden op een gedenkteken voor een priester.
Daags voor kerstmis 1542 trachtte hij twee strijdende edelen te scheiden. Ze gingen elkaar met de degen te lijf. Hij vermaande hen de heilige kerstnacht niet door bloedvergieten te ontheiligen. Verblind door woede gingen zij niet in op zijn verzoek, waarop de Megense pater zich tussen de vechtenden wierp en daardoor zelf dodelijk werd getroffen. Het verhaal gaat dat beide ridders intraden in een klooster om voor hun zware vergrijp te boeten.
Het Steenen Kruis heeft in de loop der eeuwen bij alle dijkverzwaringen het plaatsje in de berm behouden. Volgens de overlevering is het kruis door de inwoners van Afferden geplaatst als zogenaamd moordkruis ter nagedachtenis aan de Franciscaner pater Fidelis. De pater werd hier gedood.
Deze geschiedenis heeft als vroom kerstverhaal de eeuwen doorstaan. Het kruis zelf had daar meer moeite mee: het is gescheurd en in tweeën gebroken. Met ijzeren beugels is het weer in elkaar gezet. Het Steenen Kruis wordt niet beschouwd als een religieus monument, maar is voor plaatsbepaling een markant punt. (Gemeinde Druten)

Sage: Im Jahr 1542 ging ein Mönch in der Nähe zum Schloß Druten. Er hatte die geweihten Hostien bei sich, um einem Schloßbewohner die letzten Sakramente zu verabreichen. Hier auf der Waalbandijk sah er sich zwei Reiter duellieren. Er versuchte die beiden Reiter davon zu überzeugen Frieden zu schließen. Sie hörten nicht und schlugen weiter aufeinander ein. Der Priester wollte das verhindern. Unglücklicherweise traf ihn einer der beiden. Er fiel tot um. Eilig machten sich die Herren daran, mit Hilfe ihrer Schwerter in die Berme des Deiches ein Grab zu graben und begruben ihn. Nachträglich wurde auf dem Grab ein Kreuz aufgestellt.
Durch den Zahn der Zeit ist das Kreuz gebrochen und wurde mit eisernen Bändern repariert.

recherchiert von Jo de Billen, Wellen